• Imprimeix

Apunts del treball i model productiu

30 de novembre de 2018

 • Informe mundial sobre salaris

  Informe mundial sobre salaris

  Els salaris a nivell mundial han crescut un 1,8% en 2017, l’increment més baix des de 2008, d’acord amb l’Informe mundial sobre salaris de l’Organització Internacional del Treball on s’analitza la situació global dels salaris. Contrasta l’augment salarial en els països emergents i en desenvolupament del G20 (+4,3%) amb l’estancament en els països avançats del G20 (+0,4%). Aquesta situació d’estancament de les economies d’alts ingressos és força desconcertant tenint en compte que durant aquest període es produeix una recuperació del PIB i una disminució de la taxa d’atur. En aquesta edició de l’informe també es tracta la situació de la bretxa salarial de gènere, que se situa entorn del 20% en guanys anuals i del 16% en guanys per hora a nivell mundial. Aquesta bretxa, d’acord amb l’OIT, ve marcada per factors com la maternitat i la distribució de les responsabilitats familiars; encara i així, les dades recollides mostren que abans que les dones siguin mares ja existeix una desigualtat salarial considerable. Com a principal novetat, aquest informe proposa una nova metodologia per mesurar la bretxa salarial de gènere. Amb la intenció de generar una estimació complementaria més acurada i que suprimeixi els efectes composició que es generen, proposa agrupar a treballadors i treballadores assalariades en subgrups més homogenis i calcular la bretxa de cada subgrup. Amb aquest mètode, la bretxa salarial en guanys per hora s’elevaria fins al 19%.

  • 30/11/2018
 • Efecte de les exportacions en l’ocupació

  Efecte de les exportacions en l’ocupació

  La Comissió europea ha publicat recentment dos estudis que confirmen la relació positiva entre les exportacions i el nivell d’ocupació. Aquests estudis indiquen que les exportacions comporten en l’actualitat 36 milions de llocs de feina a la UE, augmentant en relació a l’any 2000 quasi un 66%. Cal destacar que prop de 14 milions d’aquestes persones ocupades són dones (el 39%). De la mateixa manera, les exportacions aporten 2,3 bilions d’euros en valor afegit a la UE. Paral·lelament, les exportacions que es produeixen per part de la UE cap a l’exterior proporcionen gairebé 20 milions de llocs de feina. Pel que fa a Espanya 1,8 milions de persones ocupades estan relacionades directament amb les exportacions que Espanya efectua fora de la UE, és a dir, un de cada deu treballadors depenen de les exportacions produïdes pel país. A més, de manera indirecta, les exportacions espanyoles fora de la UE generen més de 263.000 llocs de feina i 300.000 persones estan ocupades gràcies a les exportacions d’altres països de la UE cap a l’exterior.

  • 30/11/2018
 • El mercat turístic emissor en el Consell de Cooperació del Golf

  El mercat turístic emissor en el Consell de Cooperació del Golf

  En aquest nou informe de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i la Comissió Europea de Turisme (CET), elaborat amb el recolzament de Value Retail, s’analitza el ràpid creixement del mercat emissor dels països del Consell de Cooperació del Golf Pèrsic, que inclou a 6 països de la península aràbiga: Bahréin, Kuwait, Omán, Catar, Arabia Saudí i els Emirats Àrabs Units. L’estudi posa especialment èmfasi en la imatge que aquests països tenen d’Europa com a destinació turística. Així, l’informe denota que la despesa del turisme emissor del Golf és sis vegades superior a la mitjana mundial i planteja recomanacions per posicionar i promoure Europa entre els turistes de països del CCG, com ara centrar-se en promoure productes turístics concrets i desenvolupar temes paneuropeus per atraure turistes que desitgen viatjar a múltiples destinacions.

  • 30/11/2018
 • La intel·ligència artificial en l’economia

  La intel·ligència artificial en l’economia

  La implantació de la intel·ligència artificial (IA) en la economia i els temors generalitzats que pot generar en relació amb la pèrdua de llocs de treball i un augment de la desigualtat és el focus d’un nou estudi realitzat per l’OIT. D’entre les conseqüències de la introducció de noves tecnologies de la IA en la producció, els autors en destaquen tres: l’efecte desplaçament, quan algunes de les tasques que ara realitzen persones són directament substituïdes per processos automatitzats; l’efecte de complementarietat d’habilitats, que neix de la demanda de feines d’ús i supervisió de la nova maquinària; i l’efecte productivitat, quan creix la demanda per la disminució dels preus i l’increment d’ingressos disponibles. L’especificitat de la IA rau en que és una tecnologia capaç de fer prediccions i prendre decisions en base a una rutina, i fer tasques no-mecàniques. Tot i que exposen i revisen alguns dels riscos associats a la introducció de la IA al mercat de treball, els autors d’aquest article tenen una visió optimista pel què fa a les conseqüències, tant socials com econòmiques. Prediuen que al 2030 s’haurà donat un canvi en les habilitats laborals més sol·licitades pel mercat de treball: es reduirà la demanda d’habilitats manuals i físiques bàsiques, i augmentarà, per exemple, la demanda d’habilitats socials i emocionals, juntament amb coneixements tècnics. Proveir suport a aquells que es veuran més afectats per aquesta transició i esdevé, segons els autors, un dels principals reptes de les polítiques públiques, per tal d’adoptar correctament aquesta onada tecnològica basada en la intel·ligència artificial.

  • 30/11/2018
 • Quant costa la teva electricitat? I el gas?

  Quant costa la teva electricitat? I el gas?

  Durant el primer semestre de 2018, els preus mitjans de l’electricitat i el gas en les llars de la Unió Europea s’han mantingut estables en comparació amb el mateix període de l’any anterior, segons les dades publicades per l’Eurostat. El preu mitjà de l’electricitat s’ha situat en 20€ per cada 100 kWh de mitjana a la EU-28; Dinamarca és el país amb el preu més elevat (31,3€ per cada 100 kWh) i Bulgària el més baix (9,8€). En aquest cas, Espanya se situa en la quarta posició pel que fa al preu de l’electricitat (23,8€ per cada 100kWh). Pel que fa a les variacions més importants, Polonia experimenta un descens del 4,3% en el preu de l’electricitat i, Rumania, un augment del 14,1%.  Pel que fa al gas, el preu mitjà se situa en 6€ per cada 100 kWh, sent Rumania on es localitza el preu més baix del gas (3,2€ per cada 100 kWh) i el més elevat a Suècia (11,3€ per cada 100 kWh). Espanya se situa en cinquena posició pel que fa al preu del gas (7€ per cada 100 kWh consumits). Les variacions més importants en el preu del gas s’han registrat a Estònia, amb un descens del 4,3% i a Bulgaria, on l’augment s’enfila al 14,9%.

  • 30/11/2018
 • L’estatus laboral afecta a la qualitat laboral?

  L’estatus laboral afecta a la qualitat laboral?

  Eurofound, la Fundació europea per a la millora de les condicions de vida i de treball ha publicat un informe que relaciona la qualitat laboral que té cada persona assalariada amb les seves característiques contractuals. Aquest informe utilitza les dades publicades per l’Enquesta europea de condicions laborals de 2015 i pels 28 estat membres de la UE. D’acord amb l’estudi, per efectuar una anàlisi correcta és necessari primer valorar diferents aspectes relacionats amb les condicions laborals, com l’entorn físic, l’entorn social, la intensitat de la feina, la qualitat de la jornada de treball i les perspectives laborals de futur, entre d’altres. De l’anàlisi, es pot extreure la conclusió que la qualitat laboral és lleugerament millor en les persones que tenen un contracte de treball fix, per sobre de les que tenen contractes laborals temporals. Concretament, les persones amb contractes temporals a curt termini tenen menys possibilitat de desenvolupar els seus coneixements i créixer professionalment. Pel que fa als treballadors a temps parcial i als autònoms, l’entorn laboral i la qualitat laboral és també inferior.

  • 30/11/2018

Nota

Les opinions que s'expressen en els estudis, informacions i anàlisis corresponen exclusivament als seus autors i autores.